Ofszet- vagy digitális nyomtatás?

Gyakran elhangzó kérdések: melyik nyomtatási mód a leghatékonyabb és a legoptimálisabb? A digitális tényleg olcsóbb? Az ofszettel szebb nyomat érhető el? Mai cikkünkben ezeket járjuk körbe. Hogy megválaszolhassuk a kérdést, érdemes először megismerni az alapvető különbségeket. Vágjunk is bele!

A nyomtatásról
Az ofszetnyomás egy litográfiai eljárás, melynek lényege, hogy a festéket egy speciális nyomólemezre viszik fel, majd onnan egy gumihengerre, innen kerül a papírra a nyomat. Az ofszetnyomtatáskor a CMYK színteret alkalmazzuk:

– C, azaz ciánkék
– M, azaz magenta
– Y, azaz sárga (yellow)
– K, azaz fekete (key color)

Ezek százalékos keverékéből áll össze a nyomat, így minden színre egy-egy lemez készül a nyomtatáshoz. A lemezek rendkívül strapabíróak, ráadásul segítségükkel tűpontos nyomat készíthető.

A digitális nyomtatásról
A digitális nyomtatás és az ofszet között a lényegi különbség a számítógép használatában van: nincs szükség lemezek és nyomóformák készítésére, ugyanis a nyomat képe a fájlból egyenesen a nyomógépbe kerül, amely akár egy PDF is lehet. A modern digitális nyomtatók ugyanolyan magas minőségű nyomatot alkotnak, mint az ofszetgépek, így ebben nincs különbség a két technika között.

Melyiket válasszam?
A legtöbb nyomdában – így nálunk is – nem szükséges az ügyfélnek megítélnie, melyik nyomtatási technika lenne a legideálisabb, hiszen magunk is az optimalizálásra törekszünk. Munkatársaink a projektet elemezve a leginkább költség- és időhatékony eljárást választják. Mutatjuk, mi alapján döntenek!

Nagy példányszám – Ofszet nyomtatás
Az ofszetnyomtatás előnye, hogy a lemezeket csak egyszer szükséges legyártani a nyomtatáshoz. Darabszámra lebontva, egy bizonyos mennyiség felett bőven megtérül a lemezek költsége, olcsóbb áron kivitelezhető vele a nyomás a digitálissal szemben.

Hátránya, hogy az előkészítés időigényesebb, mint a digitális nyomás, illetve a beállításkor a próbanyomatok készítésekor több hulladékot termel. Bár ezt igazából újrahasznosításhoz elállítják tőlünk.

Kis példányszám, egyedi nyomatok vagy rövid határidő – digitális nyomtatás
Kis példányszámnál a lemezek ára nem hozható be, így magasabb áron valósítható meg a gyártás. Ilyenkor a digitális nyomtatást javasoljuk, amelynél nincs szükség lemezekre. Amennyiben a határidő rendkívül szűkös, szintén érdemes a digitálisban gondolkodni. A digitális további előnye, hogy a grafikai anyag még nyomtatás előtt is a számítógépben bármikor módosíthatók, azaz nincs szükség a lemezek újragyártására. Ez fontos lehet, ha például személyre szabott, egyedi termékeket szeretnénk nyomtatni: okleveleket, egyedileg sorszámozott belépőket stb. Amennyiben kérdése merül fel a fentiekkel szemben, lépjen kapcsolatba munkatársainkkal!

Szívesen megvalósítaná a fentieket? Kérje a Focus-Premier Nyomda segítségét!

2019. július 14.

Share:
0

TOP

X